Soft Skills | NPTEL 2023 | Week 4 Assignment Solutions

soft skills nptel assignments

This set of MCQ(multiple choice questions) focuses on the Soft Skills NPTEL 2023 Week 4 Assignment Solutions.

Soft Skills, a buzz word today, has attracted the attention of students, professionals and entrepreneurs all over the world. Every individual wants to get a coveted job. In a fast changing world, it’s important to prove multiple skills in different situations. The course aims at creating awareness among the stock holders of the corporate world in which the role of individuals as team players and also as responsible leaders materializes to a great extent.  The course, with its interactive and need based modules, will  address various challenges of communication as well as behavioural skills  faced by individuals at workplace and organizations in  bridging the gaps through  effective skills of interviews, group discussions, meeting management, presentations  and nuances of drafting various  business documents  for sustainability in today’s global world.

Course layout

Answers COMING SOON! Kindly Wait!

NOTE: You can check your answer immediately by clicking show answer button. Soft Skills NPTEL 2022 Week 4 Assignment Solution” contains 13 questions.

Now, start attempting the quiz.

Soft Skill Development NPTEL 2023 Week 4 Assignment Solutions

Q1. ______ is one of the five C’s that hampers the right attitude of communication.

a) Counselling
b) Contending

Answer: b) Contending

Q2. Who said it about culture and communication, ‘Culture is a code…. Communication requires coding and symbols that must be learned and shared”? ___________.

a) Matthew Arnold in ‘Culture and Anarchy’
b) Alfred Smith in ‘Communication and Culture’

Answer: b) Alfred Smith in ‘Communication and Culture’

Q3. BATNA, WATNA and ZOPA are related to ____________ skills.

a) Negotiation
b) Social

Answer: a) Negotiation

Soft skill development NPTEL 2023 week 4 Assignment Solutions

Q4. The most acknowledged style for a successful negotiation is ______.

a) Purple
b) Red

Answer: a) Purple

Q5. People from ____________ use poetic language in dealing with the customer.

a) Nort-America
b) Arabs

Answer: b) Arabs

Q6. We should move from ethno-centrism to ________.

a) Ethno-relativism
b) Euro-centrism

Answer: a) Ethno-relativism

Soft skill development NPTEL 2023 week 4 Assignment Solutions

Q7. What is the full form of BATNA?

a) Best Agreement Technique for negotiation and Agreement
b) Best Arrangement Technique for negotiation and adoption
c) Best Alternative to a Negotiated Agreement
d) Best Acquisition Technique for Navigation and Advancement

Answer: c)

Q8. What does organizational communication represent?

a) Feedback
b) Replication
c) Transmission
d) All of the above

Answer: d) All of the above

Q9. Which among the following is not an element of culture?

a) Ritual
b) Identity
c) Language
d) Diplomacy

Answer: d) Diplomacy

Soft skill development NPTEL 2023 week 4 Assignment Solutions

Q10. On the negotiating table you should ____.

a) strictly follow the planning that you made before the negotiation
b) be prepared for the unprepared condition
c) ask the negotiator to cancel the negotiation
d) all of the above

Answer: b)

Q11. If you find that a deadlock during the negotiation, then how will you handle it?

a) I will become confrontational
b) I will explain the consequences.
c) I will use the ethical aspect of the agreement.
d) Both B&C

Answer: d) Both B&C

Q12. Why does learning about cultures becomes essential for a professional in an organization?

a) It deviates the professional from the given target.
b) It helps in planning different strategies for different communities.
c) It helps to understand the heterogeneity of different social groups.
d) None of the above

Answer: b), c)

Q13. Which among the following are not true about culture?

a) Culture represents identity and other social discrimination.
b) People belonging to low cultural contexts are supposedly rational.
c) Cultural studies can be ignored as it does not impact the handling of customer directly.
d) Becoming cross cultural means denying the dynamic aspect of culture.

Answer: a), b)

Soft skill development NPTEL 2023 week 4 Assignment Solutions

Soft Skills NPTEL 2022 Week 4 Assignment Solutions

Q1. Emphasis on facts and figures play a very crucial role in negotiation. 

a) True
b) False

Answer: a) True

Q2. When we reach an agreement during the negotiation, we should emphasize the other party’s benefit.

a) True
b) False

Answer: a) True

Q3. Phonetic sound of 8 is most fortuitous of numbers auguring prosperity.

a) True
b) False

Answer: a) True

Q4. NAFTA stands for North American Foreign Trade Agreement.                    

a) True
b) False

Answer: b) False

Q5. People of high context cultures seldom put more stress on non-verbal communication.

a) True
b) False

Answer: b) False

Soft Skills NPTEL week 4 Assignment Solutions

Q6. Allowing the discussion to go long is one of the critical factors in negotiation.

a) True
b) False

Answer: b) False

Q7. As a negotiator, one must be aggressive throughout without bothering about the other party’s interests.

a) True
b) False

Answer: b) False

Soft Skills NPTEL week 4 Assignment Solutions

Q8. Which of the following is not an ingredient of self-actualization needs according to Maslow’s theory of human needs?

a) Morality
b) Creativity
c) Shelter
d) Property

Answer: c) Shelter

Soft Skills NPTEL week 4 Assignment Solutions

Q9. Which of the following is the proper way to say “NO” in Japan?

a) Shaking heads back and forth
b) Nodding up and down
c) Raising their chin
d) Moving their right hands

Answer: d) Moving their right hands

Q10. Which of the following is not accurate about the characteristics of culture?

a) Culture norms are logical
b) Cultures are static
c) Culture represents identity and community
d) Culture can be learned

Answer: b) Cultures are static

Soft Skills NPTEL week 4 Assignment Solutions

Q11. “Let us never try to negotiate out of fear, but let us also not fear to negotiate.” A quote by which famous personality?

a) Winston Churchill
b) John F Kennedy
c) Theodore Roosevelt
d) None of the above

Answer: b) John F Kennedy

Q12. Which of the following is the full form of GATT? 

a) General Association of Trade and Tokens
b) Geneva Agreement on Technology and Trade
c) General Agreement on Tariff and Trade
d) General Association on Trades and Traffic

Answer: c) General Agreement on Tariff and Trade

Soft Skills NPTEL week 4 Assignment Solutions

Q13. What is the meaning of “You Attitude” style in business?

a) To believe more in the welfare of the organization.
b) To believe in your own welfare.
c) To convince other parties how they will be benefitted from a deal.
d) None of the above.

Answer: c) To convince other parties how they will be benefitted from a deal.

Q14. Which of the following is not a strategy to resolve deadlock?

a) To point out no further concessions to be made.
b) To use unethical aspects of the agreement.
c) To explain and emphasize consequences
d) To show sunny side to the other party

Answer: b) To use unethical aspects of the agreement.

Soft Skills NPTEL week 4 Assignment Solutions

Q15. Which of the following works significantly while using Persuasion as a critical factor in Negotiation?

a) Agreeing instantly
b) Talking and listening
c) Intimidating throughout
d) Whispering and noting points

Answer: b) Talking and listening

<< Prev- Soft Skills Week 3 Assignment Solutions

>> Next- Soft Skills Week 5 Assignment Solutions


DISCLAIMER: Use these answers only for the reference purpose. Quizermania doesn't claim these answers to be 100% correct. So, make sure you submit your assignments on the basis of your knowledge.

For discussion about any question, join the below comment section. And get the solution of your query. Also, try to share your thoughts about the topics covered in this particular quiz.

Checkout for more NPTEL Courses: Click Here!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *