Operating System Fundamentals | NPTEL | Week 0 Assignment 0 Solution

This set of MCQ(multiple choice questions) focuses on the Operating System Fundamentals NPTEL Week 0 Assignment Solutions.

You should practice these questions to improve Operating System Fundamentals needed for various interviews (like company interview, campus interview, walk-in interview), entrance exams, placements and other competitive exams. All the questions in this particular section are based on only “Operating System Fundamentals NPTEL Week 0 Assignment Solutions“.

Course layout

Week 1:   Introduction
Week 2:   Processes and Threads – Part I
Week 3:   Processes and Threads – Part II
Week 4:   Inter-process Communication
Week 5:   Concurrency and Synchronization – Part I
Week 6:   Concurrency and Synchronization – Part II
Week 7:   Deadlock
Week 8:   CPU Scheduling 
Week 9:   Memory Management 
Week 10: Virtual Memory – Part I
Week 11: Virtual Memory – Part II 
Week 12: File System  Processes and Threads – Part I

Apply for this course here!

You can use Previous and Next button to switch to a different set of questions.

NOTE: You can check your answer immediately by selecting an option. Moreover, this set of “Operating System Fundamentals NPTEL Week 0 Assignment 0 Solution” contains 11 questions.

Now, start attempting the quiz.

Operating System Fundamentals NPTEL Week 0 Assignment Solutions

Q1. What is operating system?

a) collection of programs that manages hardware resources
b) system service provider to the application programs
c) link to interface the hardware and application programs
d) all of the mentioned

Answer: d) all of the mentioned

Q2. Which one of the following is not a real time operating system?

a) VxWorks
b) Palm OS
c) Windows CE
d) RTLinux

Answer: b) Palm OS

Q3. _______ operating system does not implement multitasking.

a) Windows XP
b) MS DOS
c) Windows 98
d) Windows NT

Answer: b) MS DOS

Q4. A platform for other software to run on is called

a) Operating System
b) System Software
c) Application Software
d) All

Answer: a) Operating System

Q5. Operating system manages

a) Memory
b) Processor
c) I/O Devices
d) All of the above

Answer: d) All of the above

Operating System Fundamentals NPTEL week 0 Assignment Solutions

Q6. Which of the following is not an OS?

a) Android
b) Unix
c) Fedora
d) Bootstrap

Answer: d) Bootstrap

Q7. Example of an open source operating system is

a) UNIX
b) Linux
c) Windows
d) Both a and b

Answer: d) Both a and b

Operating System Fundamentals NPTEL week 0 Assignment Solutions

Q8. Main memory of computer system is known to be

a) Non-volatile
b) Volatile
c) Reserved
d) Restricted

Answer: b) Volatile

Operating System Fundamentals NPTEL week 0 Assignment Solutions

Q9. What is the relationship between operating systems and computer hardware?

a) Operating system monitors the necessary power supply of the computer hardware
b) Operating system helps to make computer hardware available to the application programs
c) Operating system works independently without any interactions with computer hardware
d) None of the above

Answer: b) Operating system helps to make computer hardware available to the application programs

Q10. Which of the following device does NOT require any OS?

a) Smartwatch
b) Router
c) Solid State Drive
d) Gaming Consoles

Answer: c) Solid State Drive

Operating System Fundamentals NPTEL week 0 Assignment Solutions

Q11. Which of the following OS does NOT have any GUI?

a) Windows 7
b) Ubuntu
c) DOS
d) MacOS

Answer: c) DOS

>> Next- Operating System Fundamentals Week 1 Assignment Solutions


Java Programming: Coursera quiz answers

Online Web development Test for Hiring and Recruitment

The above question set contains all the correct answers. But in any case, you find any typographical, grammatical or any other error in our site then kindly inform us. Don’t forget to provide the appropriate URL along with error description. So that we can easily correct it.

Thanks in advance.

For discussion about any question, join the below comment section. And get the solution of your query. Also, try to share your thoughts about the topics covered in this particular quiz.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *