NPTEL Operating System Fundamentals Week 2 Assignment Solutions

This set of MCQ(multiple choice questions) focuses on the NPTEL Operating System Fundamentals Week 2 Assignment Solutions.

You should practice these questions to improve Operating System Fundamentals needed for various interviews (like company interview, campus interview, walk-in interview), entrance exams, placements and other competitive exams. All the questions in this particular section are based on only “NPTEL Operating System Fundamentals Week 2 Assignment Solutions“.


Week 1:   Introduction
Week 2:   Processes and Threads – Part I
Week 3:   Processes and Threads – Part II
Week 4:   Inter-process Communication
Week 5:   Concurrency and Synchronization – Part I
Week 6:   Concurrency and Synchronization – Part II
Week 7:   Deadlock
Week 8:   CPU Scheduling 
Week 9:   Memory Management 
Week 10: Virtual Memory – Part I
Week 11: Virtual Memory – Part II 
Week 12: File System  Processes and Threads – Part I

Operating System Fundamentals NPTEL 2022 Week 2 Assignment Solutions

Q1. I/O subsystem handles spooling, which is –

a) Copying part of data into faster storage for improved performance
b) Storing data temporarily while it is being transferred
c) Overlapping of output and input from two different jobs
d) None of the above

Answer: c) Overlapping of output and input from two different jobs

Q2. Win32 is a ______ for windows that is used by programs during system calls.

a) set of function built into libraries provided in the compiler
b) shell bundled with multiple command line interpreters
c) system that provides both CLI and GUI
d) high level application programming interface

Answer: d) high level application programming interface

Q3. Which of the following is incorrect about process?

a) Reusable resources should be reclaimed for process termination
b) Process is a passive entity
c) Process is prevented from hogging resources using timer device
d) None of the above

Answer: b) Process is a passive entity

Q4. Which of the following has the lowest memory access time?

a) Solid state disk
b) Registers
c) Cache
d) Magnetic Disk

Answer: b) Registers

Q5. To access the services of operating system, the interface is provided by the

a) System calls
b) API
c) Library
d) Assembly instructions

Answer: a) System calls

Operating System Fundamentals NPTEL week 2 Assignment Solutions

Q6. Which one of the following errors will be handled by the operating system?

a) Power failure
b) Lack of paper in printer
c) Connection failure in the network
d) All of the above

Answer: d) All of the above

Q7. A thread shares its resources (like data section, code section, open files, signals) with:

a) other process similar to the one that the thread belongs to
b) other threads that belong to similar processes
c) other threads that belong to the same process
d) all of the mentioned

Answer: c) other threads that belong to the same process

Operating System Fundamentals NPTEL week 2 Assignment Solutions

Q8. For entering direct commands from the user to be performed by OS –

a) User friendly graphics user interface is provided
b) Responsive touch screen interface is developed
c) Command line interpreters are included in the kernel or as a special program
d) All of the above

Answer: c) Command line interpreters are included in the kernel or as a special program

Operating System Fundamentals NPTEL week 2 Assignment Solutions

Q9. The main function of the command interpreter is

a) to get and execute the next user-specified command
b) to provide the interface between the API and application program
c) to handle the file in operating system
d) none of the above

Answer: a) to get and execute the next user-specified command

Q10. Lowest level of operating system is written in

a) C/C++
b) Assembly language
c) Java
d) None of the other options

Answer: b) Assembly language

Operating System Fundamentals NPTEL week 2 Assignment Solutions

Q11. The kernel is ________ of user threads

a) a part of
b) the creator of
c) unaware of
d) aware of

Answer: c) unaware of

Operating System Fundamentals NPTEL week 2 Assignment Solutions

Q12. Which part of the UNIX operating system interacts with the hardware?

a) Kernel
b) Shell
c) Vim editor
d) Emacs

Answer: a) Kernel

Q13. Which of the following is not true about UNIX?

a) Many people can use a UNIX based computer at the same time; hence UNIX is called as a multiuser system
b) A user can run multiple programs at the same time; hence UNIX is called a multitasking environment
c) UNIX was written in ‘Java’ language
d) Linux is also known as a version of UNIX

Answer: c) UNIX was written in ‘Java’ language

Operating System Fundamentals NPTEL week 2 Assignment Solutions

Previous Course – Week 2 Assignment Solutions

Q1. In which of the following user interfaces a task is accomplished by executing a file containing commands and directives?

a. Command Line (CLI)

b. Graphics User Interface (GUI)

c. Batch Interface

d. None of the above

Ans. C Batch Interface

Q2. Which of the following OS service helps to manage permissions of a file?

a. I/O operation

b. File system manipulation

c. Communication

d. Program execution

Ans. B File system manipulation

Q3. Which of the following OS service helps to provide debugging abilities?

a. Resource allocation

b. I/O operation

c. Communication

d. Error detection

Ans. D Error detection

Q4. Instead of direct system calls, _______ prefers system calls which is written in _________.

a. Low level API, Low level language

b. High level API, High level language

c. Low level API, High level language

d. High level API, Low level language

Ans. B High level API, High level language

Q5. Which of the following parameter passing method has a limit on number of length of the parameter being passed?

a. Block method where parameters are stored in a block, in memory

b. Stack method where parameters are pushed onto the stack or popped from the stack

c. Simplest method where parameters are directly transferred to registers

d. None of the above

Ans. C

Q6. _______ allows OS to run on non-native hardware.

a. Emulation

b. Subsystem

c. Daemon

d. None of the above

Ans. A Emulation

Q7. The UNIX OS

a. Consists of system programs

b. Kernel that contains everything below system call interface and above the physical hardware

c. Provides file system, CPU scheduling, memory management and other OS functionalities

d. All of the above

Ans. D All of the above

Q8. An operating system which is divided in multiple modules

a. Offers the advantage of not getting affected system wide when one module is changed

b. Comprises the kernel with all the modules

c. Provides more flexibility and functionality to each module

d. All of the above

Ans. D All of the above

Q9. Memory management activity does NOT involve

a. Keeping track of which part of the memory is currently in use and by whom

b. Deciding which processes and data to move into and out of the memory

c. Suspending and resuming processes

d. Allocating and deallocating memory space as needed

Ans. C Suspending and resuming processes

Q10. Which of the following is NOT a task of File system management?

a. Backup files onto stable storage media

b. Optimizing and deciding which file data is to be stored in memory

c. Primitives to manipulate files and directories

d. Mapping files onto secondary storage

Ans. B)

<< Prev- Operating System Fundamentals Week 1 Assignment Solutions

>> Next- Operating System Fundamentals Week 3 Assignment Solutions


ULTIMATE Graphic Design quiz

170+ Grammar quiz: Beginner’s Level questions

Introduction to Internet of Things nptel assignment solutions

Industrial Automation and Control NPTEL assignment solutions

NPTEL Leadership assignment solutions

Java Programming: Coursera quiz answers

Online Web development Test for Hiring and Recruitment

The above question set contains all the correct answers. But in any case, you find any typographical, grammatical or any other error in our site then kindly inform us. Don’t forget to provide the appropriate URL along with error description. So that we can easily correct it.

Thanks in advance.

For discussion about any question, join the below comment section. And get the solution of your query. Also, try to share your thoughts about the topics covered in this particular quiz.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *