NPTEL Operating System Fundamentals Week 4 Assignment Solutions

This set of MCQ(multiple choice questions) focuses on the NPTEL Operating System Fundamentals Week 4 Assignment Solutions.

You should practice these questions to improve Operating System Fundamentals needed for various interviews (like company interview, campus interview, walk-in interview), entrance exams, placements and other competitive exams. All the questions in this particular section are based on only “NPTEL Operating System Fundamentals Week 4 Assignment Solutions“.


Week 1:   Introduction
Week 2:   Processes and Threads – Part I
Week 3:   Processes and Threads – Part II
Week 4:   Inter-process Communication
Week 5:   Concurrency and Synchronization – Part I
Week 6:   Concurrency and Synchronization – Part II
Week 7:   Deadlock
Week 8:   CPU Scheduling 
Week 9:   Memory Management 
Week 10: Virtual Memory – Part I
Week 11: Virtual Memory – Part II 
Week 12: File System  Processes and Threads – Part I

Operating System Fundamentals NPTEL 2022 Week 4 Assignment Solutions

Q1. A process can be terminated due to

a) normal exit
b) fatal error
c) killed by another process
d) all of the mentioned

Answer: d) all of the mentioned

Q2. A process stack does not contain

a) Function parameters
b) Local variables
c) Return addresses
d) PID of child process

Answer: d) PID of child process

Q3. The following program fragments prints the string “Hello” number of times equal to

a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Answer: c) 3

Q4. The following program fragment prints the string “Hello” number of times equal to

a) 1
b) 2
c) 4
d) 8

Answer: c) 4

Q5. In UNIX, the “fork()” system call returns –

a) A value of 0 to the child process
b) The process ID of child process to the parent process
c) A value of -1 to the parent process if no child process is created
d) All of the above

Answer: d) All of the above

Operating System Fundamental NPTEL week 4 Assignment Solutions

Q6. Which of the following is NOT correct about thread of any process?

a) Compared to a process, switching between threads of same process takes less time as quantum allotted for threads is less
b) Inter-thread communication is faster as the threads of one process is hare address space
c) Threads of a process share same address space
d) Compared to a process, switching between threads of same process takes less time as next-to-run thread shares same address space

Answer: d) Compared to a process, switching between threads of same process takes less time as next-to-run thread shares same address space

Q7. Pipe provides a way of communication among processes. Which one of the following statements does not hold true for pipe?

a) In named pipes, communication can be bidirectional
b) No parent-child relationships are required in ordinary pipes
c) Ordinary pipes provide a simple communication mechanism between a pair of processes. Once a named pipe is established, several processes can use it for communication.
d) None of the above

Answer: b) No parent-child relationships are required in ordinary pipes

Operating System Fundamental NPTEL week 4 Assignment Solutions

Q8. Inter Process Communication (IPC) mechanism/techniques are-

a) Signals, Pipes and Threads
b) Message Passing, Signals and Threads
c) Pipes, Signals and Message passing
d) Threads, Pipes and Message passing

Answer: c) Pipes, Signals and Message passing

Operating System Fundamental NPTEL week 4 Assignment Solutions

Q9. How concurrency differs from parallelism?

a) Concurrent system allows more than one task to run while parallel system does not.
b) Parallel system allows more than one task to run while concurrent system does not.
c) Concurrent system can allow more than one task to run whereas parallel system can perform more than one task simultaneously
d) It is not possible to have concurrency without parallelism.

Answer: c) Concurrent system can allow more than one task to run whereas parallel system can perform more than one task simultaneously

Q10. Which of the following is incorrect about named pipes?

a) No parent child communication is necessary between the communication processes
b) Only one process can use the named pipe for communication
c) Bidirectional communication is enabled
d) Provided on both Windows and UNIX

Answer: b) Only one process can use the named pipe for communication

Operating System Fundamental NPTEL week 4 Assignment Solutions

Q11. User threads are supported –

a) Above the kernel and are managed with kernel support
b) Below the kernel and are managed without kernel support
c) Above the kernel and are managed without kernel support
d) Below the kernel and are managed with kernel support

Answer: c) Above the kernel and are managed without kernel support

Q12. Remote Procedure Calls are used for:

a) communication between two processes remotely different from each other on the same system
b) communication between two processes on the same system
c) communication between two processes on separate systems
d) None of the mentioned

Answer: c) communication between two processes on separate systems

Previous Course – Week 4 Assignment Solutions

Q1. Which of the following statement is incorrect about ordinary pipes?

a. They are unidirectional.

b. Two-way communication cannot be established.

c. Requires a parent-child relationship to establish communication.

d. None of these.

Ans. B

Q2. Named pipes supports which of the following?

a. Bidirectional communication

b. Communication without parent-child relationship

c. Several processes can use named pipes for communication

d. All of the above

Ans. D All of the above

Q3. Rearrange the remote procedure call (RPC) activities according to the occurrence timeline.

p) Instructions are executed on the server according to the parameters

q) The client-side stub locates the server

r) Parameters are unpacked at the server side

s) Parameters are marshalled at the client side

a. q -> r -> s -> p

b. r-> s -> q -> p

c. q -> s -> r -> p

d. p -> r -> s -> q

Ans. C

Q4. Big-ending and Little-endian system

a. Both stores the most significant byte first

b. Both stores the least significant byte first

c. Stores least significant byte and most significant byte first accordingly

d. Stores most significant byte and least significant byte first accordingly

Ans. D

Q5. Select the correct statement.

a. Multiprocess creating is heavy-weight

b. Multithread creation is light-weight

c. Kernels are generally multithreaded

d. All of the above

Ans. d All of the above

Q6. Select the incorrect statement.

a. Concurrency is not possible without parallelism

b. A parallel system can perform multiple tasks simultaneously

c. A concurrent system allows multiple tasks to make progress

d. None of the above

Ans. a

Q7. When we have to use same operation on a large set of data, which type of parallelism will fit the task?

a. Data parallelism

b. Task parallelism

c. Both will work equally well

d. Parallelism will not work

Ans. a

Q8. In which kind of buffering queue, the sender never has to wait?

a. Zero capacity

b. Bounded capacity

c. Unbounded capacity

d. None of the above

Ans. c

Q9. In which message passing scheme combination we get a rendezvous?

a. Non-blocking sender and blocking receiver

b. Blocking sender and blocking receiver

c. Blocking sender and non-blocking receiver

d. Non-blocking sender and non-blocking receiver

Ans. b

Q10. A parent may terminate the execution of children processes using the abort () system call when

a. Child has exceeded the allocated resources

b. Task assigned to child is no longer required

c. The parent is exiting and the operating system does not allow the child to run if the parent terminates

d. All of the above

Ans. d)

<< Prev- Operating System Fundamentals Week 3 Assignment Solutions

>> Next- Operating System Fundamentals Week 10 Assignment Solutions


ULTIMATE Graphic Design quiz

170+ Grammar quiz: Beginner’s Level questions

The above question set contains all the correct answers. But in any case, you find any typographical, grammatical or any other error in our site then kindly inform us. Don’t forget to provide the appropriate URL along with error description. So that we can easily correct it.

Thanks in advance.

For discussion about any question, join the below comment section. And get the solution of your query. Also, try to share your thoughts about the topics covered in this particular quiz.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *