NPTEL Operating System Fundamentals Week 1 Assignment Solutions

This set of MCQ(multiple choice questions) focuses on the NPTEL Operating System Fundamentals Week 1 Assignment Solutions.

You should practice these questions to improve Operating System Fundamentals needed for various interviews (like company interview, campus interview, walk-in interview), entrance exams, placements and other competitive exams. All the questions in this particular section are based on only “NPTEL Operating System Fundamentals Week 1 Assignment Solutions“.

Course layout

Week 1:   Introduction
Week 2:   Processes and Threads – Part I
Week 3:   Processes and Threads – Part II
Week 4:   Inter-process Communication
Week 5:   Concurrency and Synchronization – Part I
Week 6:   Concurrency and Synchronization – Part II
Week 7:   Deadlock
Week 8:   CPU Scheduling 
Week 9:   Memory Management 
Week 10: Virtual Memory – Part I
Week 11: Virtual Memory – Part II 
Week 12: File System  Processes and Threads – Part I

Apply for this course here!

Operating System Fundamentals NPTEL 2022 Week 1 Assignment Solutions

Q1. Which of the following is NOT true of Bootstrap program?

a) Invoked at power-up or reboot
b) Resides in ROM/EPROM
c) Performs system initialization
d) Performs user management

Answer: d) Performs user management

Q2. System calls are executed in

a) User mode
b) Kernel mode
c) Both user and kernel mode
d) None of the other options

Answer: b) Kernel mode

Q3. Which of the following is true as one proceeds higher up in the storage hierarchy?

a) Capacity decreases, Speed increases
b) Capacity decreases, Speed increases
c) Capacity increases, Speed increases
d) Capacity decreases, Speed decreases

Answer: a) Capacity decreases, Speed increases

Q4. Single user computers

a) Can be used by one user at a time
b) Designed for ease of use
c) Optimized for good performance
d) All of the other options

Answer: d) All of the other options

Q5. Resource utilization optimization is a goal for

a) Single user systems
b) Multi user systems
c) Both single and multi user systems
d) None of the other options

Answer: b) Multi user systems

Operating System Fundamentals NPTEL week 1 Assignment Solutions

Q6. From the point of view of the computer, its operating system is

a) Resource allocator
b) Control program
c) Both resource allocator and control program
d) Neither resource allocator nor control program

Answer: c) Both resource allocator and control program

Q7. The first process in Unix is

a) init
b) boot
c) start
d) None of the other options

Answer: a) init

Operating System Fundamentals NPTEL week 1 Assignment Solutions

Q8. System calls are invoked via

a) Call to procedure
b) Software interrupt
c) Hardware interrupts
d) None of the other options

Answer: b) Software interrupt

Operating System Fundamentals NPTEL week 1 Assignment Solutions

Q9. Interrupt vector contains

a) List of interrupts available in the system
b) List of interrupts occurred at a point
c) Address of interrupt service routine
d) Return address on occurrence of interrupt

Answer: c) Address of interrupt service routine

Q10. The size of a “word” in a computer system is

a) 8 bits
b) 16 bits
c) 32 bits
d) Dependent on the system

Answer: d) Dependent on the system

Operating System Fundamentals NPTEL week 1 Assignment Solutions

Q11. Direct memory access transfers data between

a) CPU and main memory
b) CPU and secondary memory
c) Main and secondary memory
d) None of the other options

Answer: c) Main and secondary memory

Q12. Between L1 and L2 cache, which one is private to the CPU core?

a) L1
b) L2
c) Both L1 and L2
d) Neither L1 nor L2

Answer: a) L1

Operating System Fundamentals NPTEL week 1 Assignment Solutions

Q13. Device drivers for devices are generally developed by the

a) OS designers
b) Device manufacturers
c) System programmers
d) Application programmers

Answer: b) Device manufacturers

Q14. Which of the following acts as cache for the secondary storage

a) L1 cache
b) L2 cache
c) Main memory
d) Tertiary memory

Answer: c) Main memory

Operating System Fundamentals NPTEL week 1 Assignment Solutions

Q15. Handled computer system are optimized for

a) Computations
b) Battery life
c) Resource utilization
d) None of the other options

Answer: b) Battery life

Previous Course – Week 1 Assignment Solutions

Q1. Objective of operating system is –

a. Make the hardware usage more efficient.

b. Make the system easier to use

c. Make it easier to solve user problems

d. All of the above

Answer. d) All of the above

Q2. One routine in an interrupt-service routing can handle

a. One interrupt

b. A few interrupts

c. Any number of interrupts

d. No interrupts

Answer. a) One interrupt

Q3. During an interrupt

a. The control is transferred to interrupt-service routing

b. Interrupt architecture saves the address of the interrupted instruction

c. The OS preserves the state of the CPU

d. All of the above

Answer. d) All of the above

Q4. On facing an interrupt, the transfer of control to interrupt-service routing is made through

a. System processes

b. Bootstrap program

c. Interrupt vector

d. Interrupt kernel

Answer. c) Interrupt vector

Q5. Which of the following memory storage is mostly volatile in nature?

a. Main memory

b. Secondary memory

c. Tertiary memory

d. None of the above

Answer. a) Main memory

Q6. Computer storage measurements are usually done in ___ and networking measurements are usually done in____.

a. bits, bytes

b. bytes, bits

c. bytes, bytes

d. word, bytes

Answer. b) bytes, bits

Q7. Which of the following storage type is the fastest?

a. Optical disk

b. Magnetic tape

c. Registers

d. All of the above are equally fast

Answer. c) Registers

Q8. ___ provides a uniform interface between controller and kernel to manage I/O.

a. Cache

b. Device drivers

c. Registers

d. None of the above

Answer. b) Device drivers

Q9. Direct memory access (DMA) transfers disk I/O data

a. With the help of the CPU

b. By transferring a part of the data block at a time from buffer storage to memory

c. By generating one interrupt per data block to notify the device driver of task completion

d. None of the above

Answer. c) By generating one interrupt per data block to notify the device driver of task completion

Q10. Select the incorrect statement.

a. On chip communication is faster in multicore system than multiple chips with single core

b. Multicore system is more efficient than multiple chips with single core

c. All multicore systems are multiprocessor system

d. All multiprocessor systems are multicore system

Answer. d) All multiprocessor system are multicore system

>> Next- Operating System Fundamentals Week 2 Assignment Solutions

>> Next- Operating System Fundamentals Week 10 Assignment Solutions


ULTIMATE Graphic Design quiz

170+ Grammar quiz: Beginner’s Level questions

Java Programming: Coursera quiz answers

Online Web development Test for Hiring and Recruitment

The above question set contains all the correct answers. But in any case, you find any typographical, grammatical or any other error in our site then kindly inform us. Don’t forget to provide the appropriate URL along with error description. So that we can easily correct it.

Thanks in advance.

For discussion about any question, join the below comment section. And get the solution of your query. Also, try to share your thoughts about the topics covered in this particular quiz.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *